Lilla tryckeriskolan

Här hittar du kunskap och inspiration om allt som har med prepress, papper, offset, digitaltryck och bokbinderi att göra. Använd dig av Lilla tryckeriskolan för att såväl söka grundläggande information, som för att utveckla din kreativitet, som för att hitta nya infallsvinklar.

 malmotime.se Tryckfolkets lilla tryckeriskola-8 Tryckfolkets lilla tryckeriskola-9 Tryckfolkets lilla tryckeriskola-10 Tryckfolkets lilla tryckeriskola-11 Tryckfolkets lilla tryckeriskola-1 Tryckfolkets lilla tryckeriskola-3 Tryckfolkets lilla tryckeriskola-4


 Prepress – originalframställning och repro

Det samlade begreppet för allt som avser typografi, originalframställning, layout- och reproarbete. I vår branch möts två världar – dels den förra hantverksmässiga, dels den nya högteknologiska, datoriserade och digitaliserade. Oundvikligen finns det därför även två språk, dels det gamla hederliga som sättare, typografer och tryckare använt sig av i alla tider. Här återfinner vi ord som kägel, typometer eller varför inte slagkraftiga horunge! Och så det nya språket som präglas av förkortningar och engelska termer. Hit hör t ex EPS, JPEG, FTP och RGB.
Ordlistan längst ner på sidan kan omöjligtvis hållas helt komplett, men du hittar i alla fall de vanligare begreppet. Om inte, tveka aldrig att fråga oss på EXAKTA. På vår Prepressavdelning arbetar tio personer med kraftfulla resurser och vi delar gärna med oss av vår erfarenhet.


Offsettryck

Tekniken bakom offset har mer än hundra år på nacken och är den mest ekonomiska och tillförlitliga metoden för tryck av broschyrer, kataloger, böcker, förpackningar mm. EXAKTA är ett av landets ledande tryckerier och ingår i en av Sveriges största tryckeri- och mediakoncerner. Vi förfogar över en supermodern maskinpark. Vårt senaste tillskott är en Heidelberg 8-färgs-press som trycker 4+4 färger i samma tryckbana. I en rasande fart! Maskinen är norra Europas mest moderna och kvalitetssäkrar varje ark genom att mäta färghållning och andra parametrar i full hastighet. Offsettryck är en allmänt använd tryckteknik där den färgburna informationen är överförd från en tryckplåt till trycksakens material (normalt papper),, via en gummiduksbeklädd cylinder (“offset”, set off, vilket avser den indirekta tryckmetoden). När tekniken används i samband med den litografiska processen, vilken bygger på motsatsförhållandet mellan vatten och fett (hydrofila och hydrofoba ytor), blir resultatet en plan informationsbärare; plantryck, som får sina icke tryckande ytor begjutna med vatten som håller de icke tryckande ytorna fria från färg. Fördelarna med offsettryck: Avsevärt högre tryckkvalité – skarpare och renare tryck än högtryck på grund av att gummiduken anpassar sig till tryckytan. Olika typer av tryckmaterial förutom papper, till exempel trä, läder och metall. Snabb, enkel och billig tryckformsframställning. Längre livslängd på offsetplåten än vid direkt tryck då det inte finns direktkontakt mellan offsetplåten och trycksakens yta.


Digitaltryck

När vi trycker digitalt styrs processen helt digitalt och varje enskilt ark kan därför framställas variabelt såväl avseende text som bild. Allt kan varieras – från datum eller namn på en person till hela textmassan, för olika språk t ex. En eller flera bilder kan bytas ut för att matcha en given målgrupp. Möjligheterna begränsas egentligen bara av två saker: fantasin och pappersformatet som är max 320×700 mm. En stor fördel med digitaltryck är att startkostnaden är betydligt lägre än för offsettryck, varför detta är ett givet val för små och /eller variabla upplagor. Och en annan bra sak är Print on demand, alltså att det går att ta fram små serier allt eftersom behovet uppstår. Det kan handla om 50 produktblad på engelska eller 100 manualer på finska som måste vara klara i morgon… Ja, du vet själv, ibland är tiden knapp. Och då är den digitala tekniken en räddare i nöden eftersom startsträckan är så kort. Vår HP Indigo respektive Ricoh digitalpressar är högteknologiska underverk. Sätt dem gärna på prov!


Papper, papp och kartong

När vi trycker i offset eller digitalt finns ett antal faktorer som är avgörande för slutresultatet och en av dessa är vilket material vi trycker på. Valet av papper påverkat såväl den fysiska känslan som hur texter och bilder tar sig uttryck. EXAKTA trycker i offset och digitalt på papper, papp och kartong. Såväl gängse standardtrycksaker som specialanpassat. Det finns ett antal faktorer som är avgörande för slutresultatet och en av dessa är vilket material vi trycker på. Valet av papper påverkat såväl den fysiska känslan som hur texter och bilder tar sig uttryck. Det finns obestruket, mediumbestruket och högbestruket papper. Det finns texturerat papper och det finns färgat papper. Papper i olika format och papper i olika gramvikter. Och om det gäller omslag, mappar, förpackningar mm pratar vi istället kartong och wellpapp. Mycket att hålla reda på, minst sagt. Om du låter oss vara med tidigt i processen och ge dig råd om papper kan vi tillsammans ge din trycksak bästa tänkbara förutsättningar.

Papper, kartong eller papp? Kartong eller papp är ett kraftigt papper som bland annat används i förpackningar och i konst. Kartong är en styv pappersprodukt, vars ytvikt överstiger 170 gram per kvadratmeter och papp har större ytvikt än 400 gram per kvadratmeter. Kartong kan tillverkas från olika källmaterial: Nyfiber eller returfiber, blekt eller oblekt pappersmassa, kemisk (sulfit- eller sulfatmassa) eller mekanisk massa, bestruken eller obestruken yta, vit eller brun baksida, med ett, två eller flera fiberskikt. Ett av skikten kallas kraftliner. FBB, SBB och WLC är vanligt förekommande kartongmaterial. Folding boxboard (FBB) är en låda eller kapsel av nyfiber med en stor andel mekanisk massa. Den är mycket stark. Solid bleached board (SBB) är uppbyggd på blekt kemisk massa och ger utmärkt bildåtergivning. White lined chipboard (WLC) är en bestruken returfiberlåda eller returfiberkapsel. Både styrkan och priset är lägre än hos andra låda/kapsel-typer, dock uppfyller den inte alla hygienkrav. Benämningen “kartong” används också ofta för papplåda eller kapsel. “Kartong” kan alltså vara antingen en låda (behållare) eller ett material. (se Svenska Akademiens Ordlista). Papper är ett tunt material, som tillverkas genom avvattning av en suspension av växtfibrer på en nätduk, så kallad vira eller viraduk. Suspensionen av fibrerna går under benämningen mäld och fibrerna brukar allmänt benämnas som massa eller pappersmassa. Växtfibrerna innehållande cellulosa kan vara mer eller mindre kemiskt och/eller mekaniskt behandlade inför papperstillverkning. Fibrerna, som vid avvattningen blir kvar på viran, binds samman av vätebindningar, som utvecklas i samband med pressning och torkning, och bildar papperet. Pappersfibrerna har en längd av storleksordningen 3 mm från barrved och ungefär 1 mm från lövved och från många icke-vedartade växter såsom gräs (inklusive bambu), halm, vass, och dylikt. Fibrer från vissa växter kan vara längre såsom från bomullsväxter, hampa, eller abacáväxten (och lämpa sig för speciella pappersslag såsom sedelpapper eller tepåspapper).

Bestruket och obestruket papper. I vår värld finns inget “vanligt papper”. Visst har vi ett antal kvalitéer på lager som lämpar sig för tryck av folders, broschyrer och blanketter, men oftare föreslår vi ett papper som bär fram ditt budskap på ett mer unikt sätt. Vi menar att din trycksak vinner på att du funderar över vilken känsla du vill lyfta fram. När det gäller vitt papper är det faktiskt stor skillnad på vitt och vitt. Dels i själva vitheten, men även i struktur, opacitet och dess egenskaper för att återge bilder och texter mer eller mindre distinkt. Om du klickar på länkarna får du mer info om respektive pappers förtjänster. Här kan du även botanisera bland kulörta, texturerade, antikrandade, lumphaltiga, pastelltonade, pärlemoskimrande, metalliserade, spegelblanka, fiberflockade, jordnära, punktpräglade, läderpräglade, persikolena eller gummiråa special- och effektpapper. Välj ut ett några favoriter och låt oss diskutera dess egenskaper!

A-serien för trycksaker

A-format är vår vanligaste standard för pappersformat i Europa. Här kan du även söka efter mer kreativa format. Grundformatet A0 har en yta på 1 m² och mäter 841 x 1.189 mm. Övriga format får vi om vi halverar rakt av, alltså A0 > A1 > A2 osv ner till A8. Efter den absoluta majoriteten av trycksaker är i formatet A4 är vår maskinpark optimerad för denna standard , men vi ser gärna att du väljer ett mer udda format. Kostnaden blir endast marginellt högre, ibland inte alls. Det är trots allt bara frågan om att skära och falsa tryckarken på ett annat sätt (med reservation för pappersspill). Låt oss gärna ta fram en dummie, dvs ett utfallsprov åt dig. Själva är vi väldigt förtjusta i kvadratiska format som t ex 150 x 150 eller 250 x 250 mm. Broschyrer, kataloger och böcker i dessa mått blir alltid mycket eleganta!
Glöm inte bort att vi kan stansa konturer när vi falsar och då är det möjligt att få fram riktigt kreativa former. Din folder kan få formen av ett plustecken, ett hjärta, en fotboll, ett hus, ett ansikte…
A0 = 841 x 1.189 mm
A1 = 594 x 841 mm
A2 = 420 × 594 mm
A3 = 297 × 420 mm
A4 = 210 × 297 mm
A5 = 148 × 210 mm
A6 = 105 × 148 mm
A7 = 74  × 105 mm
A8 = 57 x 74 mm


Specialeffekter

En genomtänkt layout. Vacker typografi. Strålande bilder. Ett kreativt format och ett matchande papper. Och sedan, som grädde på moset, specialeffekter. Hit räknar vi bl a laminering, partiell uv-lackering, prägling, folietryck och stansning. Ett smakfullt urval av dessa effekter lyfter ditt alster ytterligare ett snäpp!


Bokbinderi och efterbehandling

Här går vi igenom vad som gäller för falsning, klammer-, lim- eller trådshäftning, hålning, perforering och stansning. Inte bara kalla fakta utan en källa för kreativ utveckling!

Råd från bokbindaren – Övergripande råd


Grafisk ordlista A-B-C-D-E-F-G-H-I-J-K-L-M-N-O-P-Q-R-S-T-U-V-X-Y-Z-Å-Ä-Ö

Varsågod – en praktisk ordlista A-Ö att ta till när du stöter på ett krångligt ord som har med prepress, tryckning och bokbinderi att göra. Eller för att fördjupa dig i betydelser, härledningar mm.