Förpackningar – så här tillverkar vi dem

Planering

Förpackningar, vilket slags modell önskar du dig? Vad ska din nya låda innehålla? Hur ska den användas, som en tjusig produktförpackning eller ett skyddande transportemballage? Vilka mått är lämpliga? Hur många behöver du? Ju mer vi får veta om dina planer, ju bättre lösning från oss.

Modell

Vilket utförande är mest praktiskt? En vanlig slitslåda, en låda med fast eller separat lock, en låda med hylsa, en kapsel, ett konvolut, ett svep… Givetvis inte så lätt för dig att svara på, men vi guidar dig framåt i processen. Vi framställer en digital ritning av förpackningen med eventuellt lås, fönsterhål, handtag, inrede mm. Här gäller det att alla format blir korrekta så att förpackningen vare sig blir för liten eller för stor, likväl som att lådan ska bli smidig att montera och hantera.

Material

Vi erbjuder en mängd olika material med olika egenskaper och förtjänster t ex Invercote Creato, Invercote G, BillerudKorsnäs, Kraftpak, Microwell, Miniwell, 3 eller 4 mm well. Vi hjälper dig att välja rätt kvalitet! Läs gärna mer om Invercote och BillerudKorsnäs längre ned på sidan.

Design

För att trycka din förpackning digitalt eller i offset krävs till att börja med en design och utifrån denna ett tryckoriginal. Antingen behärskar du det här på egen hand, eller så kan vi erbjuda professionell kompetens från Exakta Creative.

Tryck

Offset är vår vanligaste tryckmetod passande för större upplagor. Vi trycker i s.k. arkoffset. Våra toppresterande Heidelberg tryckpressar är av senaste modell och levererar högsta tänkbara kvalité! Vid mindre upplagor och/eller mindre arkformat trycker vi digitalt i vår HP Indigo eller Ricohmaskiner. Här kan vi även erbjuda sk variabeltryck av adresser, numrering mm. Vi är miljöcertifierade och kan i förekommande fall märka ditt tryck med ISO 14001, Svanen och FSC. EXAKTA finns med på Postens exklusiva lista över godkända tryckerier för klimatekonomiska trycksaker. För grövre wellpappemballage trycker vi i flexografi med kliché.

Ytbehandling

Vi erbjuder fyra typer av skyddande offsetlacker: Silk, Matt, Gloss eller den exklusiva Soft Touch. I förekommande fall lägger vi ett blankt alternativt matt seglaminat på tryckarket. Ser snyggt ut, skyddar och förstärker. Finns även softtouch laminat, leatherlook laminat, strukturlaminat mm. Du kan även erbjuda partiell UV-lackering för att framhäva bilder, logotyper etc. Oändliga kombinationsmöjligheter!

Grafiska effekter och stansning

Blindprägling, folietryck (guld, silver mm). Möjligheter för fönster, inreden, perforeringar, upphängning, handtag mm. Nästan alla förpackningsmodeller behöver stansas. Med ritningen som underlag tillverkat vi ett sk stansverktyg. Principen är ungefär som en pepparkaksform, dvs vi stansar ut förpackningsämnet ur arket. Ett verktyg kostar ungefär 3.000 – 5.000 kr vilket är en engångskostnad. Vi förbinder oss därefter att arkivera och underhålla ditt verktyg för framtida bruk.

Sammanfogning

Vissa av våra förpackningsmodeller behöver sidlimmas för att fungera. Detta gör vi manuellt vid mindre upplagor eller maskinellt i en sk kapsellimningsmaskin vid större upplagor. Såväl varmt som kallt lim användes för att fästa på olika underlag. I övrigt förekommer även tejpning, klammerhäftning och olika slags självlåsande flikar.

Pack & Plock

Om så önskas kan vi hjälpa till med resningen av dina förpackningar och eventuell montering av handtag, inrede mm. Även vad gäller packning av innehållet och tillhörande folders, giveaways, godis mm. Vi hjälper dig även med adressering, inplastning, utskick, frakt, lagerhållning, returhantering och all annan logistik.

Kartonger och lådor – många olika modeller

Förpackningar och snygga kartonger, se massor av exempel

Läs mer om wellpapp här